Sfarsitul Copilariei

                                      

                              Sfarsitul Copilariei

                                                                          de Arthur C. Clarke

    "Sfarsitul Copilariei" de Arthur C. Clarke este una dintre cele mai recunoscute carti ale acestuia. 
Publicatia initiala a cartii a avut loc in 1953. Acest roman a fost clasificat ca un clasic al science fiction-ului.
    "Intr-o zi, deasupra fiecarui oras mare de pe planeta apare cate o nava spatiala. Inauntrul lor se ascunde o rasa extraterestra superioara noua din toate punctele de vedere: intelectual, tehnologic, dar mai ales militar.
    La inceput, planurile lor par benefice: aduc pacea pe Pamant, inlatura saracia si elimina criminalitatea. Primesc numele de Overlorzii, protectorii Pamantului. Multi oameni continua totusi sa reziste puterii lor, convinsi ca Overlorzii urmaresc o agenda proprie.
    Venirea lor sa fie oare epoca de aur a umanitatii?"
    Romanul este despartit in 3 parti:
    I: Pamantul si overlorzii
    II: Epoca de Aur
    III: Ultima generatie
    I: In prima parte este prezentat Stormgren, secretarul general, care este singurul om care are posibilitatea de a vorbi cu Karellen, overlord-ul care avea nava deasupra New York-ului. Overlorzii nu doreau ca oamenii sa le vada aspectul fizic, asa ca de fiecare data cand Stormgren era chemat pe nava Supraveghetor-ului(cum era poreclit Karellen), acestia erau despartiti pentru a nu il vedea pe overlord, acesta declarînd ca o sa iti dezvaluie infatisarea dupa 50 de ani de la venirea acestora.
    II: In a doua partea personajele principale devin George si logodnica acestuia Jean, care sunt chemati la petrecerea lui Rupert, un prieten al acestora, care organizeaza intalnirea deoarece tocmai s-a casatorit. Sotia acestuia este Maia Rodricks.
    Dupa ce Maia le face prezentarile acestia ajung in biblioteca uimitoare a lui Rupert, in care se afla un overlord Rashaverak, acesta citea cartile lui Rupert pentru a afla mai multe despre oameni.
    George, fiind plictisit de atmosfera acestei petreceri s-a dus pe acoperis pentru a fuma o tigara. Il intalneste pe Jan, fratele Maiei. Jan era un tanar pasionat de astronomie, care voia sa afle cat mai multe despre overlozii
    Trecu ceva timp, iar singuri invitatii ramasi erau George si Jean si familia Shoenberger, prieteni lor. Toti s-au strans undeva, iar Rupert a facut un fel de inventie, care putea sa iti raspunda la orice intrebare. Toti si-au pus cate o intrebare, dar la final Jan puse o intebare si anume: Ce stea e soarele overlorzilor? , iar acel lucru raspunse: NGS 549672. Un om normal nu iti poate da seama ce inseamnă.
    Dupa ceva vreme Jan cere ajutorul unui savant cunoscut, Sullivan, care avea sarcina de a impaia animale acvatice pentru a le da overlorzilor, sa le expuna la muzeul acestora. Acestia doi pun la cale o intrare secreta pe nava overlorzilor, stand in burta unei balene impaiate.   
    III: Sunt prezentati George si Jean, dupa cativa ani, casatoriti, cu doi copii, care iau o decizie importanta pentru viitorul lor si acea de a se muta intr-o colonie care este lipsita de tehnologie, iar copii acestora incep sa devina diferiti
    Jan reuseste sa ajunga pe steaua overlorzilor si sta 2 luni, care pe pamant inseamna 80 de ani.
    "Sfarsitul copilariei" este clasificata printre cele mai bune carti SF, si desigur cartea potrivita cu care incepeti sa cititi carti de la Arthur C. Clarke.     
Aici  puteti gasi "Sfarsitul Copilariei" !


NOTA:5/5

    Saptamana Viitoare: "Balada Eroica"- Octav Iancu, Puiu Manu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Colt Alb

Daredevil