Colt Alb

      Recenzie: „Colt Alb” – Jack London
Titlul Original: Colt Alb 
Gen:Fictiune, Literatură de aventuri
Editura: Corint
Traducator: Lucian Popa
Numar de pagini:222

    Nascut in tinuturile inghetate din nordul canadian, Colt Alb, pe jumatate lup, pe jumatate caine, mosteneste ferocitatea si asprimea stripei salbatice, dar ajunge in final sa descopere, alaturi de om, forta de nebiruit a devotamentului si iubirii.
    Naratiunea urmareste viata acestuia de la
nasterea sa in din apropierea unui sat indian pana la mutarea sa in San Francisco si nasterea propriilor sai pui. 


 Jack London, autorul cartii, s-a nascut in ianuarie 1876, in California. La 10 ani, acesta citea, cuprins de pasiune. A lucrat in Klondike, Canada, ca muncitor pe vas sau pe trenurile de marfa la doar 14 ani. La 17 ani mama sa l-a incurajat sa scrie o poveste pentru un concurs de povesti scurte, acesta castigand premiul intai de 25$, acest eveniment l-a facut sa isi dedice viata scrisului. Acesta s-a facut cunoscut prin romanele de aventura" Chemarea strabunilor" si" Colt Alb" , despre care voi vorbi in aceasta postare. 

                  
                                             Poveste:
    
    Povestea incepe cu doi barbati, Henry si Bill care erau intr-o calatorie prin nordul canadian( acolo unde actiunea va avea loc). Pe acestia deja ii cuprindea frica, deoarece simteau ca lupii salbatici ii vor sfasia. De fiecare data cand acestia isi stabileau locul unde urma sa se odihneasca, noaptea disparea cate un caine de al lor. Acestia incepusera sa devina cat mai nervosi si stiau care era motivul disparitilor. In spatele acestor mistere se afla haita de lupi, care in fiecare noapte trimiteau lupoaica grupului, pentru a ademeni catei in mijlocul infernului, unde ajungeau sa fie omorati fara de milă de catre haita de lupi.

    Peste ceva timp Colt alb se naste, iar mama sa nu este nimeni alta decat respectiva lupoaica, iar tatal sau un lup batran, orb de un ochi. Colt Alb mai avea cațiva frati, care semanau mai mult cu mama, spre deosebire de el care semana mai mult cu tatal sau. Ceilalti frati ai sai nu erau atat de puternici ca el, acestia murind in vremurile cand hranirea lor devenea mai rara,Colt Alb totusi supravietui. Sa nascut intr-un barlog si a trait intr-un barlog, cu 4 pereti, insa totusi peretele de lumina i se parea un mister. Mama si tatal sau intrau si ieseau pe acel perete de lumina, insa cand Colt Alb se apropia, lupoaica ii interzicea sa iasa.
    Tatal sau nu isi mai facea aparitia, iar misterul peretelui de lumina il incuraja sa iasa pe acesta. S-a asezat in fata barlogului admirand natura, frica fiind si ea prezenta la inceput, dar dupa a inceput sa se mai obisnuiasca.
    El deveanea tot mai puternic si chiar reusea sa iti castige singur hrana. Acesta se baza pe un principiu: MANANCA SAU VEI FI MANCAT. 
    
    Odata cand acesta mergea sa bea apa de la rau a descoperit niste vietatii diferite, care mergeau in doua picioare, erau niste indieni. 
Colt Alb isi folosi colti pentru al musca pe unul dintre ei, omul luand-ul in ras. El o astepta pe mama sa sa il salveze, cum proceda mereu cand acesta era in pericol, si asa s-a si intamplat. De data asta nu a mai actionat si in schimb s-a opus cand unul dintre indieni a strigat-o: Kiche, acesta parea a fi numele ei. Unul dintre indieni( pe nume Castor Cenusiu) a spus ca Colt Alb trebuie sa fie al lui, deoarece Kiche( care era jumatate lup jumatate caine) era al fratelui sau si numele sau a fost capatat pentru ca are coltii prea albi. Acestia au urmat indieni pana la satul acestora. 
    Lui Colt Alb nu ii placea de Castor Cenusiu, acesta il batea. Lui Colt Alb nu ii placea de cainii satului. Voia iar in salbaticie. Mama sa nu isi dorea asta. El se simtea bine doar atunci cand se afla langa Kiche.          
                   
    "Apoi fu napadit de rusine. Acum deosebea rasul si pricepea ce inseamna. Nu ne este dat sa stim cum ajung unele animale sa deosebeasca rasul si sa-si deaseama cand oamenii rad pe seama lor; dar in acelasi fel intelese Colt Alb care era rostul rasului. Se rusina ca animalele-oamenii radeau de el. Se intoarse si o rupse la fuga, dar nu din cauza suferintei pricinuite de foc, ci din cauza rasului, care il lovise mult mai adanc, chiar in suflet. Isi afla refugiu langa Kiche, care, la capatul batului, se zvarcolea ca iesita din minti, langa Kiche, singura faptura de pe fata pamantului care nu radea pe seama lui. "                 

                        
    Kiche trebuia sa plece cu Trei Acvile, deoarece Castor Cenusiu ii era dator si i-a dat-o pe Kiche ca sa il ajute in expeditie. Colt Alb era foarte trist, dar trebuia sa se descurce de unul singur, chiar daca toata lumea il ura.
    Peste catva timp Kiche se intoarse insa nu isi mai aminteste de el.
    A devenit si capetenia atelajului, de aceea multi il urau.

    Castor Cenusiu pleca intr-o expeditie la oras deoarece avea nevoie de multe lucuri. L-a luat si pe Colt Alb. Au venit si alti caini.
    De cand acestia au venit in oras au inceput sa faca multe prostii, iar un om suspect il urmarea pe Colt Alb. Pe acesta il chema Smith Chipesul si avea un plan. Acesta l-a cumparat pe Colt Alb de la Castor Cenusiu, insa lui Colt Alb nu i-a prins prea bine asta deoarece credea ca doar Castor Cenusiu va fi stapanul sau. 
    Acest Smith Chipesul era un om foarte rau. Il tinea pe Colt Alb in lanturi si il punea sa se bata cu alti caini. Desigur Colt Alb castiga de fiecare data deoarece era mult mai puternic decat ceilalti caini.
    In acele lanturi era ca un diavol.
    Intr-o zi acesta a fost pus sa lupte cu un bulldog. Era foarte lent. Cand Colt Alb ataca acesta nu avea aproape nici o reactie. Insa, fiind de talie medie, cand Colt Alb ataca, sarea peste el. Ceva cumplit se intampla, dar norocul lui Colt Alb este ca pe acolo treceau doi barbati care il salveaza pe Colt Alb din mainile lui Smith Chipesul. Pe acestia ii chema: Scott si Matt
    
    Dupa ceva timp, cand Colt Alb este bine, acestia incearca sa il imblanzeasca. In fiecare zi Scott ii aducea hrana, iar Colt Alb l-a vazut ca pe un stapan, insa era ceva diferit la acest stapan. Colt Alb incepuse sa invețe ce este dragostea fata de un stapan. Nu ii pasa ca acesta venea cu hrana, el doar dorea ca acesta sa vina.

     
      " -Pe mine nu m-a privit niciodata asa cata vreme ati fost plecat, observa Matt.
     Weedon Scott nu-l auzi. Se lasase in jos, fata in fata cu Colt Alb, alintandu-l, frecandu-l in spatele urechilor, mangaindu-l cu miscari lungi pe ceafa, in jos, spre urechi, batandu-l usor cu palmele pe sira spinarii. Drept raspuns, Colt Alb, marai, iar in maraitul sau nota aceea gangureala era mai perceptabila ca oricand. "

                               
               
              Parerea mea:
    
    Am planuit de mult sa citesc aceasta carte si acum ca am citit-o pot sa spun ca nu este o carte in totalitate pentru copii.
    Cartea este o combinatie, perfect scrisa, intre actiune, fictiune si mai ales este o carte care iti starneste o multime de sentimente.


NOTA:4.5/5

Data viitoare: " Carrie" - Stephen King

                                                                                                        -DAVID-



  

   

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Sfarsitul Copilariei

Daredevil